Wintersport

Wintersport en amputatie


Enkele beschouwingen vanuit medisch oogpunt. Zoals voor alle sporten is een geleidelijke trainingsopbouw VOOR de start van een sportkamp niet alleen evident, maar noodzakelijk.

Een geoefend lichaam is veel minder kwetsbaar voor overbelasting. Deze overbelasting uit zich in een toenemend aantal verrekkingen, kneuzingen en zelfs botbreuken. Bij geamputeerden gaan er, ter hoogte van de stomp, extra huidirritaties ontstaan.

a) Conditietraining:

Oefenprogramma’s vóór de afreis behelzen zowel lenigheidsoefeningen als spierversterkende oefeningen. Looptraining is aan te bevelen! Het is immers niet zonder gevaar dat iemand, die het hele jaar door kantoorwerk verricht en alle fysieke inspanningen vermijdt ,zich dan in 1 week ontpopt tot de grote sportieveling op latten die minstens 5 uur per dag sport op een hoogte van 1500 meter en meer.

Voor de spieren zijn quadricepsoefeningen zeer belangrijk. Immers: ‘Schi-fahren ist knie-fahren’.

b) Stomphygiëne:

Daar waar stomphygiëne voor de dagdagelijkse activiteiten reeds van zeer groot belang is, is deze bij sportbeoefening nog veel belangrijker.

Dagelijks de stomp verschillende keren wassen met water (lauw tot warm) met een niet-prikkelende zeep.

Na het wassen moet de stomp vrij zijn van zweet, talk en huidschilfers.

Wisselbaden en ijsfricties bevorderen de circulatie en bouwen een betere huidweerstand op tegen blaren of ‘doorloopwonden’.

Na het wassen of frictioneren moet de stomp goed afgedroogd worden (eventueel met een iets ruwe handdoek, wat de stompharding bevordert).

Nog regelmatiger verse droge stompkousen aantrekken (voor onderbeen-prothesedragers) is van groot belang, omdat overmatige zweetsecretie bevorderend is voor huidirritatie.

Voor reisapotheek zijn produkten als ‘Second-skin’, ‘Compeed’, ‘Duoderm’ aanraders om de eventuele drukpunten op de stomp te verzorgen. Deze drukpunten kunnen namelijk tijdens het skiën anders liggen dan bij het stappen.

Tot slot kan ik zeggen dat, wanneer men deze vuistregels niet overboord gooit, ieder sportkamp een voor herhaling vatbaar evenement kan zijn en dat heel veel ellende op deze manier kan vermeden worden.


DR. WIM VERSCHUERE

Orthopedisch Chirurg

Copyright @ 2017 vzw ANVASPORT - webmaster@anvasport.be in samenwerking met





All Rights Reserved  -  Privacyverklaring