Vriezen

Vriezen dat het kraakt


Wanneer we in een mooi en vredig wit winterlandschap een wandeling maken, zal onze huid ook snel kraken. Ze is immers niet gemaakt om onbeschermd dergelijke weersomstandigheden te trotseren. Wind, water en zon zijn, hoe verleidelijk ook (wie droomt er niet van een reisje naar de Bahama’s waar bruingebrande lichamen zich elegeant voortbewegen op een zonovergoten strand en waar windsurfers razendsnel de golven afscheuren...) voor onze epidermis of opperhuid geen pretje. Ook extreme koude, zoals dit ’s winters wel eens voorkomt, kan gevolgen hebben die verder reiken dan kippevel.

BESCHERMEN A.U.B

Bittere kou kan uw huid inderdaad heel wat letsels berokkenen: couperose, netelroos, kloven, bevriezingsverschijnselen, winterhanden en –voeten....

Couperose doet zich voor in het gezicht. Het wordt veroorzaakt door een uitzetting van de adertjes, waardoor de huid rood of soms blauw wordt gekleurd. Couperose is niet gevaarlijk, maar esthetisch is toch iets anders. Therapeutisch kan men zalfjes geven. Bij echt hardnekkige gevallen is soms electrocoagulatie noodzakelijk, t.t.z. dat deze uitgezette adertjes worden vernietigd – “toegebrand” in de volksmond door middel van een electrische naald of een laserstraal.

Netelroos als gevolg van de kou kan overal op het lichaam optreden. Symptomen lijken zeer goed op de zwelling die men krijgt wanneer u in contact bent geweest met brandnetels. Netelroos kan pijnlijk zijn. Therapeutisch zijn anti-histaminica, type Phenergan, de oplossing. Deze geneesmiddelen gaan de gevolgen van histamine (een stof die zich in ons lichaam bevindt en die verantwoordelijk is voor allerlei allergische reacties) tegen. In erge gevallen moeten corticoieden gebruikt worden.

Kloven zijn kleine insnijdingen in de opperhuid, voornamelijk voorkomend op de lippen en op de handen, die kunnen gepaard gaan met lichte jeuk. Als behandeling gebruikt men best producten die de huid voeden en soepeler maken. Meest bekend is cacaoboter (in verschillende smaken...)

Winterhanden en –voeten komen meestal voor bij kinderen en jongeren. De symptomen zijn rode, koude en heel pijnlijke vlekken aan –vooral- de vingers, tenen, oren en neus, kortom: aan de zogenaamde “extremiteiten” of uiteinden van ons lichaam. Het motto hier geldt: “Voorkomen is beter dan genezen.” Dit wil zeggen: draag voldoende kleding, vermijd kleren die te strak gespannen zitten en smeer uw handen, voeten, oren en neus met een gevitamineerde vethoudende zalf in.

Bevriezingsverschijnselen zijn een gevolg van de onmiddellijk inwerking van heel lage temperaturen op onze huid. Omdat dergelijke vriestemperaturen bij ons eerder zeldzaam zijn, komt ook bevriezing in onze streken slechts zeldzaam voor. In de bergstreken is dit verschijnsel zéér courant. (ongeveer 15 à 25% van de slachtoffers die op een spoedgevallendienst worden gezien vertonen bevriezingsverschijnselen.) Meestal gaat het hier over de voeten, de handen, het aangezicht, de knieen of de polsen. Uitlokkende factor voor bevriezing zijn bijvoorbeeld het lang niet bewegen, het dragen van natte kleren of het zich in de wind bevinden. Symptomen zijn een prikkelende gewaarwording, snel gevolgd door een toenemende verstijving. De huid wordt stijf, wit, koud en doet erg pijn. Daarna gaat de huid opzwellen en treedt er een anaesthesie (gevoelloosheid) op later kleurt de huid donkerblauw tot zwart. In deze stadia kunnen laesies irreversiebel zijn zodat soms een amputatie hiervan een gevolg is.

Daarom is het helemaal niet overdreven om te stellen dat een goede uitrusting onmisbaar is wanneer men op wintersport vertrekt om een poging op skilatten te wagen of om bergwandelingen te maken. Skiverlof is een zeer aangenaam verlof – zowel het ski-gedeelte als het après-ski gedeelte (zeer intensief bij Anvasport). Let er echter op dat uw huid goed beschermd is wanneer u zich in de kou waagt.


Wat te doen bij bevriezing?


de betrokken persoon naar een beschutte plek brengen

natte kleren uittrekken

de persoon in een deken wikkelen (indien voorradig een isothermisch metalline-laken)

absoluut vermijden de persoon te bruusk op te warmen!

zo snel mogelijk een arts raadplegen


Wat zeker NIET te doen!!!!


het slachtoffer warm proberen te wrijven

de persoon in een warm bad steken

de persoon doen opwarmen bij een rechtstreekse warmtebron


Dr. Wim Verschuere

Orthopedie-Traumatologie

Copyright @ 2017 vzw ANVASPORT - webmaster@anvasport.be in samenwerking met





All Rights Reserved  -  Privacyverklaring