Uitrusting

Ski uitrusting - De juiste keuze!


Litt: M. Heckelman “Skiën”, Elsevier “Ski Atlas”, A. Ducomun “Skions malgré tout”.

Als we de skisport willen beoefenen, zullen we naast een goede lichamelijke conditie over de juiste ski-uitrusting moeten beschikken. Ski-uitrusting bestaat uit skilatten, skibindingen, skischoenen, skistokken en skikleding. We zetten even op een rij:

SKILATTEN:

Bij de keuze van de skilatten spelen faktoren zals lichaamsgewicht, lichaamslengte, skitechniek en skistijl een belangrijke rol. Zo zal men beginnende skiërs adviseren korte skilatten te gebruiken omdat deze lichter en wendbaarder zijn. Wie nog nooit geskied heeft kiest skilatten die 15 cm korter zijn dan zijn lichaamslengte.

Als men de skiërspopulatie indeelt in drie groepen, namelijk groep L: de beginners (met minimale ski-ervaring); groep A: de gevorderden en groep S: de doorwinterde skiërs, bestaat er een eenvoudige formule om de juiste skilengte te berekenen.


Lichaamslengte (a)                  Lichaamsgewicht (b)                      Skibekwaamheid (c)


+ 1.80m             15                  + 91 kg               155                       Groep S               45

1.60 – 1.79        10                  73 – 90 kg          150                       Groep A               30

- 1.60m                5                  55 – 72 kg          145                       Groep L               25

                                                36 – 54 kg          140

                                                 - 35 kg               135


De ideale skilengte komt overen met het resultaat van de formule : a + b + c

Naast de lengte, zal men ook rekening houden met de “skilat-taille”. Hiermee bedoelt men het breedteverschil tussen het middenste gedeelte van de skilat en het voorste en achterste gedeelte van de skilat. Deze “taille” is bepalend voor de wendbaarheid. Zo zal een slalomskilat (nodig om kort te wenden) een uitgesproken taille hebben, terwijl een afdalingskilat (snel rechtdoor skiën) bijna geen taille heeft (geen verschil tussen voor- en achtergedeelte en middendeel).


SKIBINDINGEN

Ongeacht je skitechniek is het van groot belang om een veilige en betrouwbare skibinding te hebben die bij een valpartij onmiddelijk openspringt en je bevrijdt van je skilatten. De druk die op de binding wordt uitgeoefend is de bepalende faktor voor het afstellen van de binding. Deze druk wordt bepaald door lichaamsgewicht en skitechniek.


SKISCHOENEN:

Dit is zeker wat betreft comort het belangrijkste onderdeel van de ski-uitrusting. Leren skiën met knellende, niet-comfortabele schoenen is bijzonder pijnlijk en vermoeiend en zal het leerproces zeker niet bevorderen, integendeel.

Om goed in balans te blijven en gecontroleerd te kunnen skiën is het van belang dat de hiel en enkel stevig op hun plaats gehouden worden, de schoentong stevig tegen het scheenbeen aanzit en dat er als je je scheenbeen naar voren drukt, er voldoende ruimte ontstaat om je tenen te bewegen. Skischoenen met achterinstap zijn aangewezen voor beenprothesedragers (gemakkelijk in- en uitstappen). Hoe meer gespen op de schoen, hoe beter je de schoen naar eigen wens kan instellen.


SKISTOKKEN:

Een goede skistok moet licht en sterk zijn en voorzien van een handgreep die comfortabel is en een bepaalde veiligheidsgrip heeft (zodat je hand de skistof tijdens het vallen makkelijk kan loslaten). De lengte van de skistok zal zo zijn dat bij het in de sneeuw steken de onderkant van de arm parallel loopt met de grond (elleboog in 90°).


SKIKLEDING:

Aangeraden wordt om steeds een aantal dunne lagen op elkaar te dragen dan één of twee dikke, zware kledingstukken. Op de huid draag je ondergoed dat het lichaamsvocht (zweet) naarde buitenste kledinglaag transporteert (ondergoed uit polypropyleen of chlorofyber). Verder een katoenen t-shirt en een wollen sweater of elastische skipull. De laatste laag bestaat uit één Gore-tex of met dons gevulde en waterafstotende jas of parka met bijhorende broek, al dan niet in één kledingsstuk (salopette). Stabiloskiërs zorgen voor een extra warme kous rond de stomp. De meeste moderne skischoenen bevatten isolatiemateriaal voor warmte en vocht zodat één paar zijden of dunne wollen sokken voldoende is. Het is essentieel om je handen warm te houden en te beschermen tegen snijwonden (veroorzaakt door de scherpe kanten van je skilatten en/of stukken ijs). Gore-tex handschoenen zijn bijzonder geschikt. Zeer belangrijk is een gepaste zonne- en sneeuwbril. Op grote hoogten is het zonnelicht weinig door de lucht gefilterd en rijk aan UV-stralen. Bovendien worden deze stralen nog eens door de sneeuw gereflecteerd, wat een dubbel effekt heeft op onze ogen. Een goede zonnebril zal deze UV-straling filteren. Een goede sneeuwbril zal uit een dubbele beglazing bestaan zodat hij tijdens het skiën, terwijl het sneeuwt of regent, niet zal beslaan. Je gezicht bescherm je best met een zonneprodukt met hoge beschermingsfaktor.


Wie deze praktische tips in acht neemt, is al goed voorbereid op het beoefenen van één van de meest opwindende wintersporten!


Luk Kerremans

Copyright @ 2017 vzw ANVASPORT - webmaster@anvasport.be in samenwerking met





All Rights Reserved  -  Privacyverklaring