Tips (Knack)

Een berg skitips


WK Knack nr.42 (2005)


“Break a leg” wensen we niemand toe die op skivakantie vertrek, integendeel.

Hier volgen enkele tips hoe je voor, tijdens en na het skiën blessures kunt vermijden.


VOOR

Je wintersportvakantie goed voorbereiden is essentieel. Als skiër wil je zoveel mogelijk op de laten staan, en dan is een goede conditie de eerste voorwaarde. Zonder training ben je veel vatbaarder voor blessures, want je lichaam wordt tijdens een skivakantie ongewoon zwaar belast.

Begin zes tot acht weken op voorhand met een conditieprogramma. Niet om als bodybuilder de skilift op te stappen, maar om je lichaam stabiliteit te geven. Dagenlang op de latten staan, vergt veel uithouding. Op grotere hoogte slaat je hart ook sneller en stijgt je ademfrequentie, en dat maakt de inspanning extra lastig. Daarom is het interessant je cardiovasculair systeem goed te trainen. Spierfitness is nodig omdat je je buik, benen en knieën en onderrug extra zwaar belast tijdens het skiën. Naast klassieke fitnessoefeningen zijn tevens evenwichtsoefeningen aan te raden. Die zorgen ervoor dat je langer rechtop blijft, ook op oneffen terrein.

Net als je lichaam moet het skimateriaal in perfecte staat zijn. Laat zeker je bindingen opnieuw afstellen, en je ski’s nakijken door een vakman, die ze zal bijvijlen of waxen waar nodig.

Je techniek alvast bijschaven op een indoorpiste is echt geen overbodig luxe. Gevorderden wennen er weer aan de latten en beginners kunnen er hun eerste voorzichtige stapjes wagen, wat voor beiden de blessurekans op echte sneeuw gevoelig vermindert. Je haalt ook meer uit de skivakantie, want je kunt de eerste week al een blauwe of rode piste aan.


TIJDENS

Met een kopje koffie en een halve boterham kom je een dag intensief skiën niet door. Om voldoende energie te hebben, is een stevig ontbijt met voldoende koolhydraten (in brood en fruit) onontbeerlijk. Drink genoeg, ook tijdens het skiën zelf, want op grote hoogte heb je meer vochtverlies.

Een staalblauwe ochtendhemel belooft nog geen ‘zomerdag’ in de bergen. Het weer kan bijzonder snel omslaan. Liever één trui te veel meenemen dan één te weinig. Trek geen katoenen T-shirts of jeans aan, want dat materiaal houdt het water vast, en zo krijg je het bijzonder snel koud. Skiën in bikini of zwembroek is not done.

Comfort, bewegingsvrijheid en bescherming zijn de drie belangrijkste eigenschappen van een degelijke outfit. Verscheidene dunne laagjes boven elkaar isorleren het best tegen de koude. Een skihelm is veilig én nuttig, want op grote hoogte verlies je de helft van je lichaamswarmte via je hoofd.

Gooi de spieren los voor je op de latten gaat. Opgewarmde spieren, pezen en ligamenten zijn beter doorbloed en elastischer, daardoor minder vatbaar voor letsels.

Tijdens de eerste twee dagen heb je de grootste kans op blessures, want de reis zit nog in de kleren, de spieren zijn nog stijf en je bent nog niet gewoon aan de ijle lucht. Begin daarom et een halve dag skiën. Maak de eerste dag ruime bochten en soepele bewegingen. Vermijd bruuske stops om je gewrichten niet te overbelasten. Vervolgens komt er de ‘mythische’ derde dag waarop tevens alle voorzichtigheid geboden is.

Wat je verkeerd aanleert, krijg je er nog moeilijk uit. Leer liever skiën of snowboarden bij een bekwame monitor, dan bij vrienden die het je “eens snel voordoen”.

Skistokken zijn nutteloos voor beginners. Ze zitten alleen maar in de weg en kunnen lelijke wonden slaan bij een valpartij. Handen op de knieën, en focus op de latten is nog altijd de beste aanleermethode.

Een skipiste is geen kerkhof. Als je zelf rekening houdt met de tien verkeersregels van de internationale skifederatie, ben je tenminste al geen gevaar meer voor de anderen.

Het is niet omdat een skipas veel geld kost, dat je altijd op de latten moet staan. Tegen je zin skiën is levensgevaarlijk, en met verslapte aandacht is een ongeluk gauw gebeurd.


NA

Van de skipiste recht de après-skibar induiken, klinkt bijzonder aanlokkelijk. Maar neem eerst de tijd om je materiaal proper en droog op te bergen. Laat vooral je bezwete skilaarzen niet buiten drogen, tenzij je graag de volgende morgen met ijspegels tussen de tenen skiet. Ga vervolgens liever wat stretchen.

Skiën is behoorlijk lastig, dus gun jezelf na een dagje wintersport wat rust.

Probeer na de skivakantie je conditie te onderhouden. Zo blijf je fitter, voel je je kiplekker en… zie je er bovendien beter uit.

Copyright @ 2017 vzw ANVASPORT - webmaster@anvasport.be in samenwerking met





All Rights Reserved  -  Privacyverklaring