Met één been de Mont Blanc op
Bron : www.eindhovensdagblad.nl
Datum : 4-8-2005

Met 4807 meter is de Mont Blanc het hoogste punt van West-Europa. De berg heeft misschien niet de allure van reuzen als de K2 of Mount Everest, maar het bereiken van de sneeuwtop is zeker geen peuleschil. Ieder jaar gebeuren ongelukken, niet zelden met dramatische afloop. De tocht vergt veel kracht en uithoudingsvermogen. Kun je nagaan hoe dat is als je maar één been hebt. Of één arm.

Een team van vier gehandicapten gaat volgende week de strijd aan met de ‘Dame Blanche’, zoals de Mont Blanc in het Franse Chamonix liefkozend door de bevolking wordt genoemd. Het bedrijf Otto Bock uit Son is gespecialiseerd in orthopedische hulpmiddelen en revalidatiehulpmiddelen voor mensen met een lichamelijke handicap. Door deze expeditie te sponsoren wordt het voor vier minder validen mogelijk een toppoging naar de Mont Blanc te ondernemen.

De Belg Flori de Greif heeft een prothese aan zijn linkerbeen. Hij heeft nagenoeg geen ervaring met de bergsport en wil juist daarom deze uitdaging aangaan. ,,We sporten allemaal veel en zijn dus topfit. Maar het is de vraag hoe we ons op grotere hoogte zullen voelen. Voor mij persoonlijk wordt de afdaling het zwaarste. Bij het omlaag stappen voel je dat je weinig grip hebt met zo’n prothese en je raakt ook sneller uit balans. Het zal allemaal de komende week moeten blijken. Ik hoop dat we met ons hele team de top halen, dat is toch wel het plezantste.

Zaterdag vertrekt het hele team, inclusief gids, klimmer/fotograaf Paul Baudoin en een fysiotherapeut naar Chamonix. Vanuit deze plaats zullen de expeditieleden starten. Onderweg zal het team twee keer overnachten in speciale klimmershutten en daar ook enkele dagen blijven om te acclimatiseren. Tussen 12 en 14 augustus hoopt het team op de top te staan.

,,Deze expeditie is eigenlijk vooral een signaal naar andere gehandicapten. Je moet niet bij de pakken neerzitten. We willen laten zien dat je met een handicap veel, zo niet alles kan”, vertelt Jos Vastenhoud uit Vlissingen. Hij mist al vanaf zijn geboorte driekwart van zijn rechterarm. Hij heeft een zeer goed leven met zijn - zoals hij het zelf noemt – stompje. Vastenhoud is de enige van de vier met klimervaring. ,,Samen met Otto Bock zijn we nu een prothese aan het ontwikkelen zodat ik ermee kan ijsklimmen. Dat lijkt me fantastisch om te doen maar is vooralsnog niet mogelijk. Ik heb hem nodig om flink kracht te kunnen zetten wanneer ik een pikhouweel in het ijs wil slaan. Dat wordt dan eigenlijk mijn eerste prothese. In het verleden heb ik er wel eens kort eentje geprobeerd maar dat vond ik geen succes. Weet je hoe ik me toen voelde? Gehandicapt!”

De enige die geen been of arm mist is Erica van den Berg. Maar door haar Ehler Danlos Syndroom, een erfelijke aandoening waarbij het bindweefsel niet goed is aangelegd, wordt deze expeditie waarschijnlijk een uitputtingsslag. ,,Ik heb heel lang nodig om te herstellen na een fysieke inspanning. Dat heb ik al als ik een dagje ga fietsen. Meestal heb ik dan nog een volle dag nodig om bij te komen. Vooral het herstellen zal voor mij een probleem worden in de Alpen. Maar ik zal het wel overleven, ik vertrouw op onze gidsen.”

De expeditie wordt georganiseerd door de stichting Buitengewone Sporten ondersteund door de Nederlandse Klim– en Bergsportvereniging. Otto Bock Benelux zorgt voor extra prothesen en steunbandages voor expeditieleden.

Bron: www.eindhovensdagblad.nl